Villa VADA # Kruisgewelf en lay-out.

Voor ik verder kan wilde ik eerst de lay-out tekenen van de omgeving en de villa. Om de meest belangrijke zaken op het ronde plankje van 50 cm te positioneren is dit ontwerp ontstaan. Van de kelder wordt een stukje afgesneden om inzicht te krijgen in dit eeuwen oude bouwsel.

De kelder is ongeveer 1,8 mtr. hoog en ligt 80 cm onder het straat niveau. En op de kelder is nog eens 70 cm talud aangebracht. Dus het neem ik de bovenzijde van het plankje als 2 meter beneden het “straat niveau” en gebruik isolatieplaat om de niveau verschillen te maken.

 

Aan de noordzijde is de ingang van deze kelder. Het is een hardstenen trapje en in de periode dat villa nog een politie bureau was werd er tegen ons gezegd “pas op, want anders ga je een nachtje in die kelder slapen”.

Een aantal jaren geleden is de enorme rode beuk, die boven op de kelder groeide, gekapt. Daarna is de bovenzijde bloot gelegd en daarop een folie aangebracht om het regenwater naar de zijkanten te leiden. Nu, met een nieuwe laag aarde een wat gras, blijft de kelder droog en kan zij er weer jaren tegen.

Geplaatst in Scenery, Technieken, Villa VADA | Een reactie plaatsen

Belvedère, het laagreservoir

Even wat achtergrond informatie over het drinkwater systeem in Wageningen. Op de grens met Renkum wordt al sinds 1897 drinkwater gewonnen. Er is een pompstation dat het water uit de bronnen haalt en oppompt naar het hoogste punt (41 mtr boven NAP) van de “Wageningse berg”. Een deel van dat water gaat naar de watertoren voor de hogere gelegen plekjes en voor rest van Wageningen is er een laag reservoir. Het is ook in 1897 gebouwd en lag aan de voet van de toren. Recent is dit reservoir verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een pompstation die de functie van het hoog- en laagreservoir over gaat nemen.

Maar nu terug naar de maquette. De toren heeft zijn plekje gekregen en er is een begin gemaakt met het laagreservoir

Voor het talud gebruik ik een soort isolatieschuim wat makkelijk te snijden is en niet de vervelende piepschuim bolletjes geeft. Van boven ziet het er dan zo uit… De buitenrand wordt zodanig aangebracht dat het de contouren van het talud volgt en je in het laag reservoir kunt kijken.

 

 

Geplaatst in Belvedère, Scenery, Technieken | Een reactie plaatsen

Transformatorhuisje ‘Veluvia’ # Liever geen graffiti.

Met behulp van messing draad en buisjes is er rond het huisje een hekje gemaakt. Ook zijn er gaatjes geboord om de paaltjes te zetten. Maar vóór het spuiten eerst maar het rondje ingepakt met schilder tape. Na een middagje stond het hekwerk en konden de stukjes (hor) gaas erin gezet worden met seconde lijm.
Mijn tablet reageert niet meer op m’n wijsvinger omdat er teveel seconde lijm achter gebleven is en moet nu toegang zoeken via een code.
Aan het einde van deze dag staat het spulletje in de grijze grondverf. Morgen maar eens de airbrush te voorschijn halen en er een mooi groen kleurtje opspuiten.

Het projectje is nu gereed en met een beetje gras en een paar struikjes helemaal af.

Geplaatst in Scenery, Technieken, Veluvia | Een reactie plaatsen

Villa VADA

Ooit heeft er in Wageningen een klein kasteeltje gestaan en op de oude fundaties is er in de loop van de jaren een woning gebouwd. Na veel verbouwingen rond 1894 werd het een villa en kwam er in 1906 een serre bij.

Deze villa kreeg de naam VADA en werd na de WO2 door de gemeente Wageningen aangekocht om er een politiebureau van de maken. Nadat het bureau een nieuw kantoor kreeg werd het verhuurt als studenten huisvesting.

Na veel in- en uitwendig verbouwen is het nu een museum geworden, “de Casteelse Poort”. Het staat er nu wel heel erg clean bij en de imposante serre is verdwenen ook het oude koetshuis is aangepast.

Gelukkig zijn er nog tekeningen en oude foto’s beschikbaar en wil ik de situatie van 1960 herbouwen. Dat is de tijd dat het een politiebureau was. De schaal wordt 1:100 en de ramen, kozijnen en deuren worden uit messing plaat van 0,3 mm geëtst.

Foto’s: Historische Vereniging Oud Wageningen.
Geplaatst in Villa VADA | Een reactie plaatsen

Belvedère, samenvoegen….

Het bovenste deel van de watertoren is nu gereed. En bezoekers van de uitzichttoren kunnen niet meer over de rand vallen en zoals ik al eerder vertelde hebben de ‘stalen’ ramen een oker kleur gekregen.

 

 

 

 

De toegangsdeur naar het uitzicht platform is van ‘eikenhout’ gemaakt en heeft twee gesmede scharnieren gekregen die ook op de opwerptekening te zien waren. Of de pannen deze kleur hadden, ik weet het niet maar voor het gemak maar de zelfde kleur als het landhuis ‘de Dorschkamp’ dat een halve kilometer verder stond.

Natuurlijk moet de steen met het bouwjaar 1897 in de gevel opgenomen worden. En het wapen boven de toegangsdeur is gemaakt van geëtst messing. De ramen hebben hardstenen lateien gekregen en de muurplaatjes zijn op de Forex basis geplakt. Maar eerst de verf en lijm laten drogen en dan de hoeken van de toren afwerken en muren schilderen. Ondertussen worden  de messing raampjes van ‘glas’ voorzien en kunnen, nadat de muren gereed zijn, erin geplakt worden.

Het begint er op te lijken, nog een paar vensterbanken en wat kleine puntjes schilderwerk en kan ik beginnen met het plaatsen op de ronde houten basis. Dat kan heel simpel met een paar bomen, wat gras en een stoepje. Het kan ook iets anders worden, namelijk het was een uitspanning met een tafeltje, stoelen en een bank.

 

 

 

Maar daar ga ik eerst een paar nachtjes over slapen en dan zie ik weer verder.

Geplaatst in Belvedère, Scenery, Technieken | Een reactie plaatsen

Belvedère, een jaartje verder.

Een jaartje geleden kwam ik tot de ontdekking dat de ramen van de verschillende projectjes behoorlijk afweken van de min of meer standaard H0 of 1:87. Daarom zijn de etsplaten opnieuw getekend en in messing geëtst. Nadat het theekoepeltje en het transformatorhuisje gereed waren is de belvedère afgestoft. De kleine onderdelen zaten in doosjes en zijn weer tevoorschijn gehaald.

Zo zag de belvedère half 2018 eruit en toen heeft het reservoirhuis een kleurtje gekregen. Daarna werd het stil rond de bouw van deze watertoren.

 

 

 

 

 

Er is gekozen om de stalen ramen maar oker kleurig te maken en de jaloezieën gewoon zwart. Verder worden de leuningen handmatig van styreen gesneden. In dat jaartje dat de project heeft moeten wachten zijn er toch wel wat dingen weggeraakt zoals de deuren en aan paar afdekplaten op het uitzichtdek.

Een aantal uurtjes verder en alles is gemaakt. De schilder is langs geweest en heeft alles een kleurtje gegeven. Het reservoirhuis is gereed en nu verder met het uitwendige trappenhuis.

Ook het ronde trappenhuis moet voorzien worden van ramen en deuren. Nu is de basis van die gele elektriciteitsbuis gemaakt, maar dat spul is erg taai en moeilijk snijdbaar. Een Dremel met een slijpschijfje is een mogelijkheid maar niet echt aan te raden omdat je snel buiten het lijntje komt en de muur beschadigd.

Geplaatst in Belvedère, Scenery, Technieken | Een reactie plaatsen

Transformatorhuisje “Veluvia” # Laagspanning deel 230/400 volt

Hier vandaan gaat de elektriciteit naar jullie huizen. De foto is genomen in een willekeurig trafohuisje en zal niet veel verschillen met het Veluvia huisje. Alle kabels en componenten zullen niet meer zichtbaar zijn dus alleen de beeldbepalende delen ga ik namaken.

 

 

 

Eerst maar het frame gemaakt van messing profieltjes en van styreen de z.g. laagspanning stroken gemaakt en de mes-patronen erin geplakt. Rechts komen de meters en ander klein grut. Ook zijn inmiddels de tegeltjes geplakt en hebben onder en boven een zwarte plint gekregen zoals het er echt uitziet.
Ook de eerste “stoppen” zijn er in gelijmd en het rek staat even op zijn plekje. Straks krijgt het geheel een zilvergrijs kleurtje en de mes-patronen worden zwart en met behulp van een schuurpapiertje worden de “stoppen” weer wit.

 

 

 

 

 

Alles wat in het huisje moet zitten zit er nu in. Dus dat kan van mijn lijstje gestreept worden.
Nu nog gras zaaien, een paar struikje erin en een hekwerk erom heen zetten. Want we willen toch niet dat zo’n mooi bouwwerk onder de graffiti gespoten wordt.

Geplaatst in Algemeen, Scenery, Technieken, Veluvia | Getagged , | Één reactie

Transformatorhuisje “Veluvia” # de 10.000 volt kan erop.

Het worden de laatste hoogspanning componenten voor dat ik verder kan met de laagspanning ruimte. Dus de drie fasen 230/400 volt die aan bijna iedere woning geleverd wordt.

Maar de zekering houder en de schakelaar vormen toch nog wel enig probleem. Geen nood, het is nu herfst en boven in mijn werkplekje is het warm dus gewoon verder met die kleine componenten.
De schilder moet deze week nog langs komen om de koperen geleiders een kleurtje te geven.
De kleuren rood, geel en blauw werden vroeger gebruikt om de verschillende fasen te coderen.

 

 

 

 

 

 

Alles heeft nu een kleurtje gekregen en zit op haar plekje. Om dit deeltje te maken zijn ongeveer 45 uren verstreken. Informatie verzamelen, uitwerken, tekenen, volgorde bepalen, bouwen, passen en meten en dan een kwast erover om wat kleur aan te brengen.

Geplaatst in Algemeen, Scenery, Technieken, Veluvia | Een reactie plaatsen

Transformatorhuisje ‘Veluvia’ # Elektra 4

Nu de buitenzijde gereed is kan ik verder met het interieur. De echte hoogspanning monteur ziet natuurlijk dat er allemaal componenten verkeert zitten of missen maar het gaat er om dat een leek kan zien wat er zich achter die dichte deuren bevindt. De gele, blauwe en rode staafjes zijn de aftakkingen om de schakelaars te verbinden met de bovenleiding en de transformator. Overigens zijn de staafjes 0,8 mm en de ‘T stukjes’ 0,9 mm rond. Inmiddels is er pas één van de drie schakelaars gereed. Het bestaat uit messing materiaal en het grootste diameter is 0,9 mm. Om deze eerste schakelaar te bedenken en te maken was ik bijna 5 uur verder. Mijn ogen en handen kunnen maximaal 1,5 á 2 uur bezig zijn en dan is het wat anders doen en de volgende dag weer verder.

De eerste schakelaar is geplaatst en dan worden de aansluitingen op deze manier gemaakt. Op een afstand van ongeveer 60 cm is het model en het interieur acceptabel, maar de foto’s zijn onverbiddelijk en geven alle oneffenheden genadeloos weer.

 

 

Verder met de isolatoren, een stukje messing rond van 0,5 mm en oogje van 0,8 mm en drie ronde glazen kralen van 2,0 mm. Nu de bedieningshandel er op solderen en kunnen de isolatoren geplaatst worden.

Na een kwassie verf en kunnen ze drogen en in de schakelkasten geplakt worden. En dan komt het er op aan, het koppelen met de bovenliggende koperen geleiders. De verwachting is dat nu binnen een paar dagen de “10.000 volt” op de transformator zit en ik verder kan met “230 volt” zijde van dit huisje.

 

Geplaatst in Algemeen, Scenery, Technieken, Veluvia | Een reactie plaatsen

Tranformatorhuisje ‘Veluvia’ # het rondje.

Nu weer verder met het trafo huisje. De buitenzijde begint nu haar vorm aan te nemen en zoals gebruikelijk krijgt het een ronde basis van 25 cm. Om het gebouwtje wordt een smalle stoep gemaakt met een ring bandje er omheen. Er zijn 250 ‘stoeptegels’ gemaakt van 6 x 6 mm en allemaal handmatig geplakt op een stukje styreen. Nu nog de stoep kleuren aanpassen met m’n airbrush.

Het overgebleven deel van het rondje wilde ik eerst bekleden met gras, een boom en wat struikjes. Maar voorlopig is het donker groen geschilderd. Het gaat uiteindelijk om het gebouwtje en het interieur. Maar ik sta open voor suggesties en een andere mening, dus misschien wordt het toch iets anders. Als dit deel van de maquette gereed is ga ik verder met het interieur.

 

Geplaatst in Scenery, Technieken, Veluvia | Een reactie plaatsen