Wageningsche gasfabriek # de basis

Van de meeste gebouwen zijn nu werktekeningen gemaakt. Ook zijn de messing onderdelen zoals de ramen en doorval beveiligingen getekend en kunnen naar Schotland gestuurd worden om daar te laten etsen. De plattegronden zijn omgezet in gebouwen, zonder ramen of deuren, van 2 mm Forex. En dan de plattegrond… eerst was het rond, daarna driehoekig maar uiteindelijk werd het toch een vierkant raamwerk van 900 x 900 mm.

Veel groter kan het frame niet worden omdat onze spiltrap de bottleneck is. Dit frame wordt gemaakt van berkentriplex en krijgt een makkelijk te verwerken toplaag van 20 mm foamplaat. Een ander probleem is het transport. Alle bouwwerken moeten “los” op het frame staan om tijdens het transport niet te beschadigen. Dit zal geschieden door ieder bouwwerk te voorzien van een paar paspennen en op deze wijze alles toch een “vast” plekje heeft.

Animatie, voor als nog zullen er geen bewegende objecten of verlichting gemonteerd worden. In principe zullen alle daken los op de muren staan zodat er een mogelijkheid tot inrichting van een exhauster of machinekamer kunnen komen. Wel zal de kleine badkamer en het schaftlokaal een plaatsje krijgen. Aan de buitenzijde zullen wel de nodige schoorstenen en appendages hun plekje krijgen, dit is belangrijk omdat dat aan de buitenzijde zichtbaar was . Op het buiten terrein zullen veel kleine en grote zaken te zien zijn. Bergen met kolen en cokes, transport met paard en wagen en vrachtwagens met lading, werklieden die cokes breken en aan particulieren verkopen, tonnen met teer en ammoniak enz.

Wat komt er nu uiteindelijk op deze maquette te staan? De oude woningen aan de Veerstraat, het badhuis, woning van de fabrieksbaas, machinekamers, zuiveringshuizen, twee stokerijen, het kantoor met toonkamer, een verhard binnenterrein met gras en onkruid, de woningen krijgen moestuintjes en natuurlijk de twee reusachtige gashouders. Het geheel zal de situatie 1920-1940 moeten uitbeelden. Verder zal er met uitzondering van een paar bouwwerkjes alles verouderd worden dus vies en vuil zijn.

Dit bericht is geplaatst in Gasfabriek, Scenery, Technieken. Bookmark de permalink.