Poortgebouw ENKA – Ede

Dit poortgebouw uit 1928 stond al jarenlang op mijn lijstje. Nu ik recent rondleidingen geef op en over het ENKA terrein zie ik regelmatig het poortgebouw en neemt ook de liefde voor het industrieel erfgoed alleen maar toe. Het wordt een stevige jongen van 550 x 300 x 60 mm en zal in een baklijst komen. Om het niet al te fors uit te laten vallen wordt het in schaal 1:100 uitgevoerd. De datering zal rond 1960 zijn, het moment dat ik voor het eerst door deze poort ben gelopen. Het imposante hekwerk, dat in de poort zat, stond altijd open en ik vermoed dat het na 1984 verwijderd is. En ook de ramen van de portiersloges zijn aangepast. Eerst waren het kleine rechte ramen maar op een moment zijn die eruit gehaald en kwamen er slanke kozijnen en op de hoek een rond gebogen raam. Met de huidige restauratie zijn deze ramen eruit gehaald en weer terug gebracht in de oorspronkelijke uitvoering.

Copyright BOEi.nl

In eerste instantie zijn er montage- en etstekeningen gemaakt van het pand, de ramen en het hek in de poort. Ook zijn er, van Slaters, speciale gevelplaatjes besteld om de steens muren te imiteren. Nu is het wachten op de geëtste onderdelen, wel kan er begonnen worden met het construeren van de gevels en de talrijke metselverbanden. Bijzonder in dit geheel zijn de portiersloges, met hun ronde vorm en toch slanke uitvoering moeten ze het gewicht van de poort opvangen. Ik mocht van de uitvoerder even binnen kijken en zag dat het gewicht van de poort opgevangen werd met een enorme DIN balk. Op haar beurt wordt deze DIN balk ondersteunt door stalen kolommen die ook de kozijnen van de ramen vormen. Iets anders zijn de twee enorme lantaarns tegen de gevel. Deze sieren sinds 1947 de hoofdingang en zijn na de restauratie weer terug geplaatst. Echter die “enorme” lantaarns komen ook weer terug in het model maar dan moet je denken aan 12 x 17 mm en dat wordt een project op zich.

19 juli ’23
31 juli ’23
10 augustus ’23

Het frame is naar de lijstenmaker gebracht om te worden voorzien van glas en een essen lijstje. Dan is het wachten op de geëtste ramen. Het Schotse bedrijf schijnt het druk te hebben en ik zal mijn beurt af moeten wachten. Maar als de ramen er zijn kan ik de sparingen controleren en mogelijk een beetje aanpassen. Vervolgens kunnen de onderdorpels geplaatst worden en kan het inkleuren van de stenen beginnen. Tot die tijd zal het poortgebouw even niet meer op mijn werktafel te vinden zijn.

24 november ’23

Na veel schilderen en plakken is het poortgebouw gereed. En kan een poosje bij mij aan de muur hangen tot er een betere bestemming voor gevonden is. Het was een leuk om een keertje te maken maar ben nu wel blij dat het af is.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, House portrait, Technieken met de tags , . Bookmark de permalink.