Boswachterswoning “de Dorschkamp”

Boswachterswoning <1975 – langoed “de Dorschkamp” in Wageningen.

In 1916 geeft dhr. C.F. van Pabst opdracht om een woning voor zijn boswachter te realiseren. De architect K.C.F. de Bazel maakt het ontwerp, hij tekent een met pannen gedekt dak maar uiteindelijk wordt het een met riet gedekte kap. Bijzonder in zijn ontwerp is de aandacht voor het zelf voorzien van voedsel zoals een groentetuin en een schuurtje met daarin ruimte voor varkens en een geit.

Maar waarom wil ik nu een maquette maken van dit pandje? Ten eerste omdat ik daar meer dan 30 jaar het technisch beheer van had. Nu er gesproken wordt over de herinrichting van dat gebied zullen er veel opstallen verdwijnen en mogelijk ook dit pandje. Op dit moment wordt het niet meer bewoont en is er veel achterstallig onderhoud, waarbij er zelfs een boom uit de schoorsteen groeit. Om nu de beleidsambtenaren warm te maken voor het behoud van deze woning wil ik een maquette tijdelijk in de hal van het Gemeentehuis plaatsen.

Via Internet zijn de originele tekenen als scans besteld en bij het Gem. Archief Wageningen is de verbouwingstekening uit 1975 gekopieerd. Het lijkt me dat ik nu voldoende informatie bezit om deze kleine en mooie boswachterswoning te realiseren. Uitgaande van een schaal 1:50 zal, zoals veel van mijn maquettes, deze woning op een ronde plaat van 350 mm te staan. Mijn verwachting is dat deze maquette in Januari 2024 gereed zal zijn.

Als basis gebruik ik Forex schuimplaat van 2 mm dik. In dit geval is eerst het dak gemaakt vanwege de moeilijke hoeken en de dakkapellen. Het rietdak is gemaakt van een grasmat en nadat het opgeplakt is komen er een paar lagen acrylverf overheen en wordt het ‘gras’ met een bougieborstel naar beneden geborsteld. De kunst is om een uitslag van het dak te maken en de grasmat in één maal te vouwen rond het dak. Dus zijn de naden verborgen onder de nokvorsten.

Eerst worden de sparingen uitgetekend op papier en dienen als snijmodel voor de steenplaat. Vervolgens de muren gemaakt uit Forex en bedekt worden met kunststof steenplaat, van JTT nr. 97422, met de sparingen voor de ramen en deuren. Intussen zijn ook de drie dakkappelen gemaakt en voorzien van een grasmat.

Na de verschillende handelingen aan de grasmat is het rietdak nu eindelijk naar mijn zin en kan ik verder met de gevels. Aan de voorzijde is een overdekte stoep die bij de voordeur uitkomt. Met het uitmeten van die stoep kom ik tot de ontdekking dat de overstek van het dak niet klopt. En mis een stuk overstek van 20 mm (ongeveer 1 meter), nu sta ik voor een dilemma van gewoon net doen alsof… of het huidige dak in de prullenbak gooien en een nieuw dak maken. Mezelf kennende zal ik deze fout altijd blijven zien en daarom heb ik deze keuze gemaakt. Mijn voorraad grasmatjes is geslonken en mede daarom kan ik op zoek kan naar een minder uitbundige grasmat die makkelijker om te vormen is tot een rietdak.

Links oude en rechts nieuwe versie, zoek het verschil.
Dit bericht is geplaatst in Boswachterswoning, Scenery, Technieken. Bookmark de permalink.