Gemaal Pabstendam # ruwbouw

Na wat research en tekenwerk zijn de wanden gesneden en in het dijklichaam geplaatst. Ook is het labyrint gereed en zijn de schuiven en roosters van messing al gemaakt.

Daarna is de steentjesplaat (Plastruct 91611) in tientallen stukjes gesneden en op de forex geplakt. Bij nader inzien heeft dit betonnen bouwwerk toch de kenmerken van “het nieuwe bouwen” in zich met veel details in het metselwerk. De dak van de boven verdieping kan er af gehaald worden en zijn de motoren en een stukje techniek zichtbaar. Met het verwijderen van de twee bovenste verdiepingen is het labyrint zichtbaar met de pompen en de schuiven.

Voor het maken van de pompen, motoren en de techniek ben ik in de historie van Stork Hengelo gaan kijken en vond daar uit de periode 1930 – 1940 een paar afbeeldingen. Het zijn centrifugaal pompen die onder in de kelders gemonteerd waren en met een verticale as verbonden waren met een reductiekast en elektromotor. Aan de wand een gietijzeren kastenbatterij met zekeringen, stroommeters en schakelaars. Bij de elektromotor zit een aanloopcontroller of een ster/driehoek schakelaar. Dit moet allemaal nog op schaal (1:87) nagemaakt worden en zoals toen gebruikelijk was worden de wanden tot 1,5 hoog betegeld en een tegelvloer met motieven.

Nu eerst maar het metselwerk en de betonnen wanden een kleurtje geven. Ook het dijklichaam zal overdadig begroeiing krijgen en daarna komt de afwerking van de weg en de parkeerplaats. De ramen en twee deuren worden geëtst uit 0,3 mm messing, maar eerst nog tekening maken en opsturen naar de etser.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Gemaal Pabstendam, Scenery, Technieken. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *