Boterstraat # basis.

Dit zijn foto’s rond 1965 en komen uit het Gemeente Archief van Wageningen. Het is niet echt gezellig te noemen en er hangen zelfs vitrage voor de ramen. En zelfs in een raam zit een Xpilair (een raam ventilator) om de sigarenrook uit de kamer te halen. Aan de achterzijde stonden kleine huisjes met een toilet erin. Daarvoor stond er een ton met een plank erboven en kwamen de fecaliën in de stadgracht terecht. “Waarom wil je nu dit straatbeeld namaken?” Deze vraag wordt me vaak gesteld en is eigenlijk heel simpel te beantwoorden. Ik vind het leuk om individuele gebouwen te maken uit 1800 en 1900. En zal me niet snel wagen een flat- of kantoorgebouw. 

Maar nu genoeg over deze periode en we gaan terug naar 2020. De huisjes uit de rechter foto zijn gedocumenteerd en kan er begonnen worden met het bouwen. Voor de huisje uit de linker foto moet ik eerst nog een paar uurtjes in het Gemeente Archief zoeken.

De basis bestaat weer uit FOREX en met behulp van de bouwtekeningen en de kadaster tekening kan de ruwbouw gemaakt worden. En zoals je ziet is nummer 8 al behangen met steentjesplaat. 

Na wat verder gezocht te hebben naar oude foto’s kwam ik er een paar tegen uit 1940 waar begonnen is met de wederopbouw van de binnenstad. 

Eigenlijk wel erg bijzondere plaatjes waar men bezig is om het puin te verzamelen en met klei lorries (van de steenfabrieken) naar een centrale plek geduwd werden. Daar werden de hele stenen eruit gehaald en schoon gebikt om hergebruikt te worden. En juist omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de WO2 beëindigd is maak ik er een diorama van deze twee huisjes met deze puinhoop uit 1940.

Dit bericht is geplaatst in Boterstraat, Scenery, Technieken. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *