Cellulose

IMG_4092 vierkant

In Scandinavië zijn productiebossen met voornamelijk naaldbomen. Dit hout wordt voor een deel gebruikt om cellulose van te maken. Na het kappen worden de basten verwijdert en het hout versnippert. Door het mengen van water met de houtsnippers ontstaat een brij. Het vocht wordt er dan uit gehaald en na droging worden er handzame vellen cellulose van gemaakt.

En baal cellulose weegt ongeveer 250 kg. Rond 1950 werd er door de ENKA 108.000 kg cellulose per dag gebruikt om de viscose te maken. Dat waren dus ongeveer 450 balen per dag die uit de schepen gehaald en met vrachtauto’s naar Ede gebracht werden. Voor meer informatie Enka-Ede

Er liggen nu n0g 28 balen cellulose in het ruim. En dat is dan nu zijn laatste ritje naar de ENKA in Ede.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Haven Wageningen 300 jaar, Scenery. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *